Info

FCI: n ryhmä 1 Lammas~ja Karjakoirat

Alkuperäinen käyttötarkoitus:Maa-ja karjatiloilla käytettävä paimenkoira.

Painted by artist J J Hill in the 1800 c.

Australian Paimenkoirat ovat monipuolisimpia rotuja koirien kuningaskunnassa.Vaikka niiden nimestä voisi automaattisesti päätella,että ne ovat tulleet Australiasta, joitakin todisteita tästä onkin, mutta rotu on jalostettu nykyiseen muotoonsa yksinomaan USAssa.

Se mikä tiedetään on,että rodun esi-isät tulivat 1800~luvun lopulla USA:han Australian kautta,josta baskit toivat kestäviä australialaisia lampaita.Kun amerikkalaiset näkivät lampaita paimentavat koirat,he pitivät niitäkin ilman muuta australialaisina. Australian Paimenkoirat ovat hyvin tunnettuja ja suosittuja USA:n karja-ja maatiloilla ja ne ovat pitkään kuuluneet kiinteänä osana tallien ja hevosten omistajien elämään.

Alunperin rotu on pyritty jalostamaan niin,että se jaksaisi työskennellä koko päivän.Jalostukseen on käytetty collieta, bordercollieta,pyreneittenpaimenkoiraa sekä jo sukupuuttoon hävinnyttä smitfieldinkoiraa.

Australian Paimenkoira on alkuperältään työkoirarotu,jolla on voimakkaat paimentamis-ja vartiointivaistot.Se on herkkä, tarkkaavainen ja hämmästyttävän älykäs. Se on aktiivinen koira, jolla on onnellinen,tasainen luonteenlaatu,hyväluonteinen,harvoin riidanhaluinen ja se on erinomainen toveri. Aussie on reviiritietoinen,mikä tarkoittaa että se tietää omat rajansa ja suojelee niitä.

Rotu on helppo kouluttaa ja se sopeutuu eri tarkoituksiin esim...tottelevaisuuteen,agilityyn, hakuun, jälkeen ja jopa metsästykseen. USA:ssa rotua on käytetty mm. terapiakoirana, huume-,pommi-,raunio-,jälki-ja opaskoirana, on se ollut myös pääosassa kahdessa Walt Disneyn elokuvassa.

Rotu on usein varautunut ensi tapaamisella,mutta hellä ja leikkisä ihmisten kanssa,jotka se tuntee hyvin.Se on kärsivällinen,rakastava ja suojeleva kotona olevia lapsia kohtaan.Ilkeys tai äärimmäinen ujous ihmisiä tai muita eläimiä kohtaan ei ole suotavaa.Rodussa syntyy kuutta eri häntä pituutta eli hännätön,luonnontöpö,1/4 häntä,1/2 häntä,3/4 häntä ja täyspitkä häntä (huom! Suomessa typistyskielto).

Väri: Sini- tai punamarmoroidut (blue tai red merle), musta tai punainen. Kaikissa väreissä voi olla valkoiset ja/tai punaruskeat (kuparin-) merkit.Kaikki värivaihtoehdot ovat samanarvoisia. Valkoisen kauluksen raja ei nahassa ylitä säkää.Valkoista hyväksytään niskassa (joko osittaisena tai täytenä kauluksena), rinnassa, raajoissa, kuonon alaosassa, "pläsinä" päässä ja vatsapuolella ulottuen korkeintaan 10 cm kyynärpäiden tason yläpuolelle. Valkoinen väri päässä ei saa olla vallitseva ja silmänympäryksien tulee olla värittyneet ja pigmentoituneet.Värin tummuminen iän myötä on tyypillistä marmoroituneille koirille.

Koira itsessään on keskikokoinen ja se tekee niistä mukavia koti-tai autokoiria,kuitenkin tarpeen tullen tarpeeksi pelottavia.

Tämä on rotu,jonka voit luoda mieleiseksesi.Niiden korkea älykkyys ja yllättävä kyky ajatella hämmästyttää aina.

Mutta älykkyys ja innokas vartiointi on yhdistelmä,joka vaatii tarmokkaan omistajan,joka ohjaa nuo ominaisuudet oikeaan suuntaan."Kuumaveriset" yksilöt tarvisevat aktiivisen perheen ja paljon toimintaa,kun taas rauhallisemmat sopivat sellaisille perheille , jotka hakevat lähinnä seurakoiraa. Sohvakoiraa haluavien ei kannata hankkia Australian Paimenkoiraa !

Aussieiden uskollisuus ja kiintymys on ylitse kaiken.Tämä on rotu, joka on tavattoman kiintynyt isäntäväkeensä ja seuraa perässä kuin toinen varjo,se ei ole onnellinen pihalla narun jatkona,silloin saattaa ilmetä ongelmia.

Onko Australian Paimenkoira oikea valinta Sinulle?

Aussie kehitettiin alunperin maa-ja karjatiloille,ei vain työkoiraksi vaan myös perheiden seuraksi ja omaisuuden vartijaksi.Työkoirana aussiet ovat aktiivisia ja määrätietoisia ja niitä on käytetty Amerikassa sekä karja-että lammaspaimenena.

Ainutlaatuinen piirre ausseissa on niiden tavaton kiintymys isäntäänsä ja perheeseensä.Tämä ominaisuus tekee siitä koiran,joka on yhtä onnellinen työskennellessään paimenena koko päivän tai yksinkertaisesti vain ollessaan omistajansa ja perheensä parissa,ottaen osaa heidän aktiviteetteihinsa .

Koska aussie on rotu,joka on kehitetty tekemään työtä isännälleen,se on hyvin älykäs

Ilmeisesti karjan parissa työskentelevä koira,jota ei olisi voinut kouluttaa,olisi ollut hyödytön.Läheiset siteet omistajaansa tai käsittelijäänsä ja työskentely heille,on osa tämän koiran perimää.

Aikojen alussa aussiet usein luotettavasti vahtivat perheen lapsia sillä aikaa kun vanhemmat työskentelivät pelloilla . Arvoesineet ja karja olivat turvassa,kun "perhe-aussie" oli kotona .

Aussiet ovat pitkään olleet suosittuja pikku-farmareilla,jotka tarvitsevat koiraa heitä auttamaan,mutta joilla ei ole tarpeeksi työtä pitääkseen koiransa "kiireisenä".Jos paimentamista ei ole,useimmat aussiet ovat tyytyväisiä kumppanina ja tulevat vallan hyvin toimeen eläessään kotiympäristössäkin.

Monet ausseista ovat ystävällisiä kaikille,mutta yleensä aussiet ovat varautuneita ja varovaisia vieraita kohtaan . Varautuneita koiria voidaan rohkaista hyväksymään ihmisiä,mutta jotkut koirat eivät koskaan hyväksy vieraita.Ausseilla on taipumus muodostaa voimakkaamman siteen perheeseensä ja omistajiinsa kuin toiset rodut.Tämän ominaisuuden takia jotkut koirat tulevat suojelevaiseksi sitä kohtaan,minkä ne kokevat uhkaksi.On hyvä muistaa,että minkärotuinen koira tahansa voi tulla agressiiviseksi,jos se on huonosti sosialisoitu.

Koska nämä koirat on luotu työskentelemään ja kontrolloimaan karjaa,niiden älykkyys ja energia täytyy suunnata muualle,jos niitä ei käytetä työhön. Tottelevaisuuskoulutus on todella suositeltavaa ja aussiet oppivat nopeasti.Aussiet tarvitsevat puuhaa leikin ja koulutuksen muodossa,jolloin se hyödyttää sekä koiraa etta omistajaa.Kasvaessaan lasten kanssa,aussiet rakastavat lapsia ja tulevat nopeasti leikkitovereiksi.Aussiet eivät tarvitse maatilaa liikuntaa varten,mutta ne tarvitsevat päivittäistä harjoittelua ja huomiota.Nuoret koirat missä rodussa tahansa vaativat enemmän liikuntaa ensimmäisenä elinvuotenaan kuin vanhemmat koirat.Monet ausseista rakastavat pallopelejä ja frisbeetä ja useimmat rakastavat vettä ja uimista.

Jos etsit koiraa,jolla on kiihkeä halu miellyttää ja joka on hyvin uskollinen sinulle ja perheellesi,aussiesta saat sekä ihastuttavan seuralaisen kuin myös suuremmoisen työkumppanin, jos omistat karjaa.On kuitenkin hyvä olla tietoinen sen reviiri-alue vaistoista ja että se voi olla luonteeltaan omistuksenhaluinen ja suojelevainen.Sinä ja ympäristösi suuresti vaikutatte siihen,minkälainen koirastasi lopulta tulee.

Australian Paimenkoiran persoonallisuus ja luonne !

Ne meistä ,jotka rakastavat Aussieita , eivät voi kuvitella täydellisempää rotua.Ikävä kyllä,juuri ne luonteenominaisuudet,joita me arvostammeAussieissa,tekevät niistä sopimattomia joihinkin koteihin ja omistajille.Harkitse huolellisesti,jos sinun elämäntyyliisi sopii tyypillinen Aussien ylenpalttisuuus.

Australian Paimenkoira on kehitetty kohtuullisen kokoiseksi,älykkääksi,kaiken kattavaksi paimenkoiraksi,jolla on suuremmoinen luonne ja kestävyys.Monet Ausseista vielä tänäkin päivänä tekevät työtä ,johon ne on jalostettu,ja jopa ne, jotka eivät koskaan ole nähneet lampaita tai karjaa,yleensä omaavat vahvan paimentamisvaiston.Tämä tarkoittaa ,että monet Ausseista tarvitsevat aidatun pihan ja taluttimen,koska houkutus paimentaa koiria,lapsia ja liikennettä voi yksinkertaisesti musertaa ne.

Koska Aussiet on jalostettu työskentelemään koko päivän .useimmat niistä eivät ole tyytyväisiä sohvaperunoina,vaikkakin Aussiet ovat luonteeltaan yksilöllisiä ja toiset ovat tasaisempia ja rauhallisempia kuin toiset.Suurimmaksi osaksi nämä kuitenkin ovat energisiä koiria, jotka tarvitsevat tarkoituksen elämäänsä.Omistajien täytyy sitoutua antamaan näille koirille aikaa ja huomiota leikin ja koulutuksen muodossa , koska kuten minkä muun koiran tahansa,hallitsematon energia voi kääntyä kohti tuhoisaa käyttäytymistä kuten kaivaminen ja pureskelu.Juokseminen,hyppely ja myrskyisä olo ja elo ovat kaikki osa normaalia Aussieta.

Näiden koirien suuremmoinen älykkyys,joka on välttämätön karjan hallinnassa,voi olla vahingollinen kouluttamatta ja käyttämättä.Tottelevaisuuskoulutus on suositeltavaa,jotta opetettaisiin omistajaa, kuinka kanavoidaAussielle tyypillinen luontainen halu miellyttää sopivaksi käyttäytymiseksi.Aussiet oppivat nopeasti ,joten ole varma,että olet halukas pitämään Aussiesi vireänä kävelylenkein,leikein ja koulutuksin hyödyttäen samalla sekä mieltä että kehoa.

Vaikkakin monet Ausseista ovat ystävällisiä kaikille Australian Paimenkoira rotuna saattaa olla varautunut ja varovainen vieraita kohtaan.Tämän luonteisen Aussien omistajan tulisi rohkaista koiraa tapaamaan ihmisiä,mutta ei pakottaa kohtaamisiin . Aussiet ovat usein varsin suojelevaisia perhettään kohtaan,mikä on toivottu piirre joissakin tilanteissa,mutta ei hyväksyttävä toisissa ja jotkut koirat eivät koskaan hyväksy vieraita.Niinkuin kaikissa roduissa huonosti sosialisoitu Aussie voi tulla agressiiviseksi ilman asianmukaista koulutusta.

Aussiet ovat yleisesti ottaen varsin terveitä koiria , joiden voidaan odottaa elävän 12 vuotta tai enemmän , joten omistus voi olla pitkäaikainen sitoumus . Minimihoidossakin turkki pidetään puhtaana ja kunnossa säännöllisesti harjaamalla ja kynnet leikataan . Ylläpitääkseen korkean energiatasonsa,tyypillinen aktiivinen Aussie voi syödä enemmän kuin toinen rauhallisempi samankokoinen koira , joten ole valmis syöttämään paljon korkealuokkaista koiranruokaa .

Kuitenkin Aussie on täydellinen ihmiselle ,joka haluaa omistaa korkeasti koulutettavan ,monipuolisen, huippu~älykkään koiran , joka voi tehdä työtä / leikkiä kunnes "lehmät tulevat kotiin " . Jos sinulla on aikaa ja halua sitoutua Aussieen , et tule pettymään . Nämä erikoiset koirat ansaitsevat erityiset ihmiset . Näiden koirien uskollisuus , tarmo , luonne ja omalaatuinen huumorintaju asettaa ne aivan omaan luokkaansa .

Tiesitkö että...?

Aussien luonteenlaatu on monella tavalla ainutlaatuinen ! Aussiet vaikkakin normaalisti ovat hiljaisia työskennellessään ,voivat olla hyvinkin äänekkäitä leikkiessään toisten koirien kanssa. Kun ne ovat iloisia tai kun niitä kehutaan ne päästävät aivan kuin laulun,puhuvat äänen eri variaatioilla , joka vaihtelee aina syvästä ulvonnasta melkeinpä kimakkaan valitukseen . Niiden haukkukin usein muistuttaa ulvontaa .

Monilla Ausseilla on taipumus virnistää ! Se voi vaihdella kevyestä häivähdyksestä huulien nurkissa täyteen purukaluston esittelyyn , aivankuin muristessa . Virnistystä seuraa usein hännän/töpön heilautus tai vartalon ravistus ja katsominen kieroon . Jotkut Ausseista naksuttelevat hampaitaan yhteen ollessaan iloisia tai innoissaan .

Saadakseen huomiota Aussiet käyttävät lukemattomia menetelmiä ! Kuten työntävät kättäsi tai käsivarttasi kuonolla ylöspäin tai töytäisevät pohjettasi kirsullaan , kun kävelet . Ne voivat jopa lyödä sinua tassullaan ja antaa sinulle leikkisän nipistyksen . Aussiet ovat näppäriä käyttämään etutassujaan.Ne eivät ainoastaan halua laittaa tassuaan polvellesi saadakseen huomiota,ne käyttävät niitä myös leikkiessään leluilla ja toistensa kanssa . Ne käyttävät etutassujaan myös pestäkseen kasvojaan kuin kissat ja pitääkseen puruluuta paikoillaan . Monet ristivät etutassunsa mennessään maaten.

Ausseista on mukavaa asettaa päänsä esimerkiksi tuolin käsinojalle , kivelle , leluillensa ja jalallesi . Jos sohvaan meno on sallittua Aussiet käyttävät tyynyä niinkuin mekin teemme . Aussiet todella ovat "sohvaperunoita" jos se niille sallitaan . Ulkona , varsinkin lämpimällä säällä , ne kaivavat pedin maahan ja jättävät pyöreän reunan pään alle .

Vaikka Aussiet mielellään kaivavat maata , leikkivät vedessä ja likaantuvat , ne ovat itse asiassa erittäin puhtaita koiria ja käyttävät paljon aikaa putsaten itseään ja muita .Ne nauttivat suunnattomasti hoitaessaan kumppaneitaan kyhnyttäen ja nuollen . Emo puhdistaa pentujaan ja itseään pitkän aikaa.

Koska Aussiet ovat niin puhtaita , ne oppivat helposti sisäsiistiksi . Ne ovat erinomaisia kotikoiria edellyttäen että ne saavat tarpeeksi liikuntaa joka päivä . Aussiet ovat hyvin leikkisiä ja rakastavat juosta kilpaa ja hypellä toisten tuntemiensa koirien kanssa . Ne usein ensin ylvästelevät toiselle koiralle ,sitten yhtäkkiä haastavat ja yrittävät rullata tai vain painia sen kanssa . Ne leikkivät mielellään myös sinun kanssasi ja nauttivat siitä kaikesta suunnattomasti .

Aussiet ovat hyvin atleettisia koiria ! Ja voivat hypätä huomattaviin korkeuksiin porttien yli tai suoraan ylös ja alas jopa kahteen metriin tai korkeammalle , kuin jojo , tavallisesti koiran kopin päälle istumaan tai makaamaan . Ne jopa kiipeilevät puihin , pensaisiin tai tikkaille . Aussiet on helppo opettaa kiipeämään tikkaille ja kävelemään korkeaa lankkua tai seinää pitkin . Ne noutavat mielellään palloja , leluja ,keppejä , lumppuja tai maitotölkkejä tai mitä tahansa on saatavilla . Yksin jätettäessä ne heittelevät palloa ilmaan ,ottavat sen kiinni ja juoksevat lelu suussaan ympyrää .

Aussiet luonnostaan rakastavat vettä ! Aussie ui lammikossa tai edestakaisin poukamassa pelkästä uimisen ilosta . Jotkut läiskivät vettä yrittäen ottaa pisaroita kiinni . Ne noutavat veteen heitettyjä keppejä ja palloja ja todella sukeltavat löytääkseen esineen . Rantojen aallot , linnut ja hiekka ovat Ausseille erityisen mieluisia . Ne syöksyvät ojaan tai vesikaukaloon viilentyäkseen rankan työn tai leikin jälkeen ja joskus yrittävät kiivetä vesiämpäreihin tai vesikulhoon ,toisin sanoen : vesi kuin vesi käy !

Ausseilla on kaksi pääasiallista työskentelytapaa : noutaa karjaa ja ajaa karjaa poispäin . Useimmilla Ausseilla on luonnollinen kokoamisvaisto , mikä tarkoittaa , että ne mieluiten niputtavat karjan yhteen . Niillä on ainutlaatuinen työskentelytyyli : koko vartalon mitalla , tasaisella , rauhallisella askeleella ne liikuttavat karjaa maltillista vauhtia . Aussiet osoittavat luontaista silmää ja ovat tarpeeksi hyökkääviä liikuttaakseen raskasta karjaa mutta tarpeeksi lempeitä paimentaessaan pientä karjaa , lampaita tai ankkoja . Ne seuraavat matalalla ja siksi eivät tule helposti potkaistuksi . Ne naksuttelevat hampaitaan tai näykkäisevät liikuttaessaan karjaa mieluummin kuin tarttuisivat tai rusikoisivat niitä kulmahampaillaan . Ausseilla on erinomainen karjan taju .

Aussie on yksi älykkäimmistä koirista maailmassa ! Ne ovat uskollisia , suojelevia , ja miellyttämishaluisia ylitse kaiken . Niistä saa erinomaisia vahti-, jälki-, maatila-, tai seurakoiria. Koska Aussiet ovat älykkäitä , nopeita oppimaan ja rakastavat esiintymistä , monet ovat opettaneet niille temppuja . Ne rakastavat ja suojelevat lapsia , kissoja tai ketä tahansa perheenjäseniä . Keskikokoisena ne ovat erinomaisia perhekoiria .